Bratislava začne výstavbu Starého mosta a otvorí električkový tunel

16.01.2013 Bratislava

Bratislava – Bratislavský primátor Milan Ftáčnik chce odľahčiť dopravu v meste, mať zdravšie a zelenšie mesto. mesto vraj prechádza od plánov k realizácii. Medzi dopravné priority mesta patria tohto roku: začatie výstavby Starého mosta, spustenie integrovanej dopravy so Záhorím, nákup električiek a trolejbusov, budovanie cyklotrás a dvoch záchytných parkovísk či otvorenie električkového tunela pod hradom.
Do konca januára by mali byť platné všetky povolenia a schválená dokumentácia na stavbu Starého mosta. Výstavba je plánovaná na 24 mesiacov a z európskych fondov a primátor chce získať nenávratný finančný príspevok vo výške 84 miliónov eur. Ďalších potrebných päť percent – 4,2 milióna eur dodá mesto zo svojho ozpočtu počas troch rokov.
Novú konštrukciu získa električkový most a jeho životnosť by mala byť až 100 rokov. Po jeho oboch stranách budú 4,5 metra široké lávky pre peších a cyklistov. "O starú konštrukciu mosta prejavili záujem mestá z východného Slovenska, takže môže mať ďalšie využitie," dodal Ftáčnik.
"Na najbližšie zastupiteľstvo predložíme návrh zámerov na cyklotrasy, ktoré si vyžiadajú z rozpočtu 635.000 eur. Budeme sa tiež zaoberať, čo s pozemkom pred železničnou stanicou, aby investor už začal realizovať svoj zámer podzemnej električky," uviedol Ftáčnik pre TASR.
Medzi ďalšie priority mesta patria zveľaďovanie zelene výsadbou stromov, výstavbu nájomného domu či znižovanie zadlženosti a šetrenie nákladov.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región